Improkurs for lærere

Filed under: Kurs

Improvisasjonskompetanse er viktig på mange av livets arenaer. I ballspill må du for eksempel hele tiden orientere deg etter det som skjer, og kan planlegge minimalt.

Improvisasjon i klasserommet er et morsomt og inspirerende kurs for alle lærere og lærerstudenter som vil..

 • …oppleve mer trygghet og kontroll i komplekse situasjoner
 • …få morsomme redskaper og øvelser som bygger et inkluderende og trygt klassemiljø
 • …utvikle seg som en trygg og tydelig klasseleder

Kurset er bygget opp av øvelser og teori fra improvisasjonsteater, koblet sammen med teori og kunnskap om klasseledelse og pedagogikk. Deltakerne kan bringe med seg caser og utfordringer fra egen klasseromspraksis inn i kurset. Kurset er beregnet for lærere og lærerstudenter. Ingen forkunnskaper nødvendig.

Improvisasjon i klasserommet tilbys nå i to forskjellige varianter; en to-timers gratis innføringsworkshop, og et helgekurs (lørdag og søndag, 1200-1600, inkl. 45 min. pauser). Man må ikke ha tatt gratisworkshopen for å ta kurset, og man kan også gjerne ta gratisworkshopen flere ganger.

Noen av temaene vi kommer inn på:

 • Improvisasjon og læring. Den improviserende læreren i møte med uforutsette hendelser.
 • Relasjonsbygging og improvisasjon. Hvordan bygge individuelle relasjoner i store grupper.
 • Scener fra et klasserom. Vi jobber med ulike scenarier og uforutsette situasjoner som kan oppstå.
 • Hvordan skape et trygt og inkluderende klassemiljø for 100% av elevene.

 

Tid og sted for neste kurs: 

Gratisworkshop tirsdag 5. juni kl. 18.00-20.00.

Helgekurs: Info kommer.

Kursene arrangeres i autentisk klasserom på skole, like ved Bislett stadion i Oslo. Slik får vi en direkte overgang mellom teater og klasserom.

 

Kursleder Jørgen Moltubak:

Jørgen Moltubak er kursleder.

Jeg jobber som lærer i videregående, og har tidligere jobbet mange år på ungdomstrinnet. Jeg har skrevet boken Gnistrende undervisning – håndbok i klasseledelse og undervisningsdesign, og utviklet kurset Helt sjef i klasserommet. Improvisasjon i klasserommet er en videreutvikling av dette arbeidet. På fritiden spiller jeg improteater i gruppene MoJo (link til FB-side), How I met Sara og Nabolaget impro (link til FB-side) og Impro Baluu (link til FB-side) som spiller barne- og familieforestillinger. Jeg underviser også i Impro Neuf Interntational. For tiden jobber jeg med en bok som har arbeidstittelen Improvisasjon i klasserommet. Mer om meg på jorgenmoltubak.no.

 

 

Hvorfor melder folk seg ikke på disse kursene?

Jeg har til nå arrangert tre kurs, og interessen har vært stor. Likevel er det mange som er interessert, men som ikke kommer seg til å melde seg på. I vinter gjennomførte jeg en undersøkelse blant flere hundre lærere, som en del av research til dette prosjektet, og jeg stilte blant annet spørsmålet: «Hvor enig er du i følgende påstand: «Jeg har lyst til å melde meg på kurs i improvisasjonsteater, men frykten min bremser meg»». 47,5% svarte enig, eller delvis enig på dette spørsmålet. Flere av de som har deltatt på tidligere kurs bekrefter også dette – de har prøvd å få med seg kolleger på kurs, men selv om de er positive sier de at de ikke tør. Jeg har selv vært der. På midt første improkurs så jeg ned i gulvet da kurslederen sa «gå sammen to og to», og jeg håpte antall deltakere var partall, slik at noen måtte velge meg… Men derfra og ut har det gått bedre. Fordi jeg forstår denne frykten, er du i trygge hender. På mine kurs skal du ikke presses ut av komfortsonen eller tvinges til å gjøre noe som helst. Du kan når som helst i kurset ta et skritt tilbake eller la være å delta i øvelser, hvis du synes de er ukomfortable og det er helt greit (jeg begynner også kursene med å si dette). For å gi en ekstra «dytt» har jeg imidlertid lagt inn en ekstra rabatt dersom to personer melder seg på sammen. Hvis du ikke har lyst til å melde deg på alene, kan du bruke det som et argument for å få med deg en kollega eller medstudent 🙂

Tilbakemeldinger fra tidligere deltakere:

Nabolaget impro spiller «Vinn eller forsvinn» på Det andre teatret vinteren 2018.

«Det var to flotte timer med lek og nyttige øvelser. Jeg trodde det kom til å bli litt skummelt, men det føltes helt ufarlig.»

«Øvelsene var enkle, og vi kan enkelt ta dem med oss i klasserommet.»

«Veldig gøy!»

«Øvelsene handlet i stor grad om å være oppmerksom på andre, og å spille på lag. Det er svært relevant for lærere.»

«Som du sa så var dette bare en smakebit på impro i klasserommet, men det ga absolutt mersmak.»

 

En erfaring fra tidligere kurs:

 • En del av deltakerne har aldri sett improteater før. Alle anbefales å se en forestilling som publikum, enten på onsdager eller fredager hos Impro Neuf, eller onsdag til lørdag på Det andre teatret. (Begge disse stedene kan du også finne både gratisworkshop og kurs med deltakervgift, som anbefales). Man kan gjerne delta på mine kurs uten å ha vært innom disse to stedene, selvsagt, men det anbefales uansett, ikke minst fordi det er gøy.

 

Vil du bestille Improvisasjon i klasserommet til din skole / ditt studiested? Se min booking-side for bedriftskunder. Følg også gjerne Facebook-eventet for kursene.

Påmeldingsskjema Improkurs 5. juni 18-20

  (Dette spørsmålet stilles for at kursopplegget skal skreddersys gruppen best mulig. Man trenger ingen erfaring fra før for å være med på kurset).
  Velg betalingsalternativ.
 • Kr 0,00

Påmeldings- og betalingsbetingelser: Dersom du blir forhindret fra å delta på gratisworkshopen oppfordres du til å gi beskjed så tidlig som mulig, slik at andre kan få plassen. For helgekurset er kursplass bekreftet ved betaling med kort ved påmelding. Ved valg av Vipps eller direkte innbetaling på nettbank, er plassen reservert i 7 dager etter påmelding, og kurset må betales senest da for at man skal være sikker på å beholde plassen. Refusjon: Ved avmelding fram til og med 23.6.18 gis full refusjon av innbetalt kursavgift. Avmelding til og med 23.7.18 gis 50% av kursavgiften i refusjon. Fra 24.7.18 gis ingen refusjon. Plassen kan overdras til en annen, men navn og kontaktinfo på ny deltaker må oppgis.